Skægkræ og sølvfisk er to af de mest almindelige skadedyr, der kan findes i danske hjem. De trives begge i fugtige omgivelser og kan ofte findes i badeværelser, køkkener og kældre. Mens de to insekter kan være irriterende og generende, er der heldigvis flere måder at bekæmpe dem på og forebygge deres tilstedeværelse i hjemmet.

Der er dog en forskel på om du kun har sølvfisk eller også den større skægkræ i dit hjem. Da de er lidt forskellige i forhold til bl.a. levesteder og mad. Læs her om forskellen på sølvfisk og skægkræ. Men generelt, da vil du kunne holde dem nede, ved at følge nedenstående tips.

Bedste måde at bekæmpe Skægkræ & Sølvfisk

Undgå fugt

En af de bedste måder at undgå skægkræ og sølvfisk i hjemmet er at reducere fugtigheden. Begge insekter trives bedst i fugtige omgivelser og kan findes i rum med høj luftfugtighed. For at reducere fugtigheden kan du åbne vinduer og døre for at forbedre ventilationen, tænde for en affugter eller reparere lækager i rør og tag, der kan forårsage fugtproblemer.

Hold dit hjem rent

At holde dit hjem rent og ryddeligt kan også hjælpe med at bekæmpe skægkræ og sølvfisk. Disse insekter trives i skjulte områder, så det er vigtigt at fjerne rod og overflødige genstande. Støvsugning og rengøring af gulve og overflader regelmæssigt kan også hjælpe med at fjerne æg og insekter.

Har du f.eks. gulvlister med hulrum/revner, så luk hullerne med en fuge, da dette er et ynglested for begge typer af insekter.

Opbevar tørvarer i beholdere (v/ Skægkræ)

Oplever du skægkræ i dit mel eller havregryn mm. så pak varen ind i en plastikpose og luk posen inden du smider varen ud. Tøm ud på dine hylder og gør rent. Sørg generelt for at dine tørvarer, såsom mel og lignende produkter er pakket ind, gerne i en lukket beholder. Da det er sådanne varer, at de større skægkræ elsker at spise.

Sæt fælder op

Hvis du allerede har skægkræ eller sølvfisk i dit hjem, kan du sætte fælder op for at fange og fjerne dem. Der er mange forskellige typer fælder tilgængelige på markedet, og nogle er mere effektive end andre. Fælder, der bruger lim eller giftfri metoder, er normalt de bedste valg, da de er sikre for mennesker og kæledyr. Trapit´s limfælder, er både effektive og giftfrie – og værd at foretrække – da de er både er større end konkurrenternes og specielt designet for at opnå størst fangst.

Vi anbefaler, at man efter rengøring – sætter fælder op i hele huset/lejligheden. Ca. 1 fælde pr. 4-5 kvm.

Kontakt en skadedyrsbekæmper

Hvis du stadig har mange sølvfisk og skægkræ, efter du har fulgt ovenstående tips, og derfor stadig har store problemer med skægkræ eller sølvfisk i dit hjem, kan du kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. De vil være i stand til at identificere problemet og finde den bedste løsning til at bekæmpe insekterne effektivt.

Den måde de oftest løser problemnet, er at du faktisk selv skal i gang med at tømme skuffer/hylder/madvarer fra skabe/skuffer, viktualierum osv. og gøre grundigt rent, hvorefter de sprøjter med gift. Vi fraråder dog anvendelse af gift – Da mange sølvfisk/skægkræ faktisk er blevet immune overfor gifte, ligesom brug af gift, aldrig vil være at foretrække i et hjem med børn, dyr og ens familie.

I sidste ende er det vigtigt at huske, at skægkræ og sølvfisk ikke udgør en decideret sundhedsrisiko for mennesker eller dyr. Men da de kan være irriterende og generende, kan det være en god idé at tage skridt til at undgå deres tilstedeværelse i hjemmet. Ved at reducere fugtigheden, holde dit hjem rent og bruge fælder, kan du hjælpe med at holde skægkræ og sølvfisk væk / eller nede på et minimum og nyde et mere behageligt og insektfrit hjem.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere