Skægkræ
Skægkræ vs. Sølvfisk

Sølvfisk vs. Skægkræ: Hvad er forskellen?

Sølvfisk og skægkræ er to almindelige insekter, der ofte findes i danske hjem. Selvom de kan ligne hinanden ved første øjekast, er der dog nogle væsentlige forskelle mellem de to arter.

Om Sølvfisk

Sølvfisk er små insekter, der typisk er mellem 1 og 1,5 cm lange. De har en langstrakt, sølvfarvet krop og tre haletråde bagud. Sølvfisk er kendt for deres hurtige bevægelser og deres evne til at kravle på lodrette overflader som f.eks. vægge og glas. De trives bedst i varme, fugtige omgivelser og kan ofte findes i badeværelser, køkkener og kældre.

Om Skægkræ

Skægkræ er lidt større end sølvfiskene og kan blive op til 2 cm lange. De har også en langstrakt krop, men deres farve er mere brunlig og mindre skinnende end sølvfiskens. Skægkræ har også tre haletråde, men de er længere end hos sølvfisken, og skægkræet har kraftige børster foran på hovedet. Skægkræet er bedre til at kravle og kan findes på en række forskellige overflader, inklusiv vægge, lofter og i skabe. Skægkræ formerer sig mere end sølvfisk og findes derfor ofte i større antal ad gangen.

Hvilken slags har du i dit hjem?

Hvis du vil vide, om du har både sølvfisk og skægkræ i dit hjem, kan du opsætte skægkræ limfælder. Disse fælder er effektive til at fange både sølvfisk og skægkræ, og de kan give dig en god idé om, hvilke insekter du har at gøre med.

Skægkræ har ført til store erstatninger i Norge

Skægkræ er sølvfisk ikke skadelige for mennesker eller bygninger, og de bærer heller ikke sygdomme. Men fordi de kan formere sig hurtigt og blive et stort antal, kan de alligevel være en ubehagelig og irriterende tilstedeværelse i hjemmet. I Norge har der faktisk været tilfælde, hvor folk ikke har informeret om problemer med skægkræ, når de har solgt deres lejlighed. Det har ført til retssager, hvor køberne har fået erstatninger på flere hundredtusinder kroner, siger den norske forske på Norwegian Institute of Public Health, Bjørn Arne Rukke.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere