Skægkræ

Hvad er skægkræ, og hvordan adskiller skægkræ sig fra sølvfisk? Skægkræ er et lille insekt med den latinske betegnelse Ctenolepisma longicaudata. Den minder som nævnt om sølvfisken, men har en række kendetegn, som adskiller den fra sin slægtning:

Skægkræ kan blive ca. 2-3 cm. lange, og har længere følehorn end den almindelige sølvfisk, der kun bliver 1-1,5 cm. lang.

Hvor kommer skægkræ fra?

Skægkræ kommer fra Norge. I Norge har skægkræene har fart på, siden de første gang blev registreret i 2013. I 2016 blev der registreret 511 tilfælde af professionel bekæmpelse af skægkræ, og i 2018 var antallet 3.433. I Norge er flere bolighandler endt i retssager på grund af skægkræ.

– Vi har haft tilfælde, hvor folk ikke har informeret om problemer med skægkræ, når de har solgt deres lejlighed. Det har ført til retssager, hvor køberne har fået erstatninger på flere hundredtusinder kroner, siger den norske forske på Norwegian Institute of Public Health, Bjørn Arne Rukke, til videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

Hvordan undgår jeg, at der kommer skægkræ i min bolig?

Det er ret svært at undgå at invitere skægkræet indenfor i huset. I de første stadier, inden insektet er fuldvoksent, er det nemlig kun omkring 1,5 mm langt og næsten ikke til at få øje på. Samtidig er skægkræet rigtig god til at gemme sig.

Kig dog godt i de ting, som du tager med ind i dit hus udefra, og som kan være oplagte gemmesteder for det lille kræ. Tjek især følgende ting for skægkræ:

Bekæmpelse af skægkræ – sådan gør du

Modsat sølvfisken, som ofte kan bekæmpes med en god omgang rengøring, kan det være svære at slippe af med skægkræet igen. Men forsøg med en eller flere af disse metoder:

Virker ingen af disse tiltag på sigt, da må du i sidste ende tilkalde en skadedyrsbekæmper, som har mere specialiserede midler til at bekæmpe skægkræet. Du kan ikke bare bruge almindeligt insektgift, da mange skægkræ er blevet resistente overfor almindelig gift. Gift bør du derfor du derfor kun gøre brug af, hvis du har rigtig mange skægkræ. Gift kan også kan være farlig for mennesker og andre dyr, og fordi der er risiko for, at skægkræ udvikler resistens over for giften – bør man ikke bare spraye på dem. Vi anbefaler hellere at man anvender et større antal fælder.

Er skægkræ eller sølvfisk farlige?

Skægkræ eller sølvfisk er ikke farlige og gør minimal materiel skade på bygninger. De betragtes ikke desto mindre som et skadedyr, fordi de ofte opleves som irriterende og ubehagelige – især i store mængder.

Er du i tvivl om du har sølvfisk eller skægkræ – så sæt fælder op rundt i huset, på den måde kan du efter en uges tid hurtigt kunne se om der er gået nogle sølvfisk eller de større sølvkræ eller skægkræ i fælderne.

Vær opmærksom på at fælderne oftest virker bedst efter 7 dage, dvs. det er sjældent at de bare bliver fyldt i løbet af et par dage, men forvent hellere, at når du sætter fælderne op, så fanger du flest efter 1-2 uger.

Træt af skægkræ & Sølvfisk?

Her på siden kan du se vores udvalg af skægkræ fælder, som alle er giftfrie, men benytter sig i stedet for med speciallavet lim og lokkemad til at fange skægkræ, samt øvrig bekæmpelse mod skægget sølvkræ og sølvfisk.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere